Dutch prince in avalanche

Discussion in 'General Chat' started by basman007, Feb 17, 2012.

 1. mobile.reuters.com/article/idUSTRE81G0ZR20120217?irpc=932


  VIENNA/AMSTERDAM (Reuters) - Dutch Prince Johan Friso was in critical but stable condition in an Innsbruck hospital's intensive care unit Friday after an avalanche buried him while he was skiing off piste in the Austrian alps, police said.

  The Austria Press Agency said the 43-year-old prince, middle son of Queen Beatrix, was in Innsbruck's University clinic.

  "After the emergency call, rescue crews were on the scene with rescue helicopters. He could be located immediately and freed," a police official in the western ski resort of Lech told Reuters. The prince had been skiing with a group, he said.

  The Dutch royal family often spends winter holidays in Lech in the western province of Vorarlberg - which like other parts of Austria has been blanketed with heavy snow in recent weeks.

  Many parts of the country have avalanche alerts in effect.

  Prince Johan Friso's older brother is Crown Prince Willem-Alexander and his younger brother is Prince Constantijn.

  Johan Friso is not an heir to the throne because he married scandal-touched Mabel Wisse Smit without the government's permission in 2004. He would otherwise have been second in line ahead of his younger brother.

  (Reporting by Michael Shields, Angelika Gruber and Fredrik Dahl in Vienna and Gilbert Kreijger in Amsterdam; Editing by Louise Ireland)
   
 2. Prins Johan Friso is op skivakantie in Oostenrijk bedolven onder een lawine. Volgens de RVD is zijn toestand stabiel, maar is de prins (43) "niet buiten levensgevaar". Oostenrijkse media melden dat Johan Friso een schedelbasisfractuur zou hebben.

  Om 17.05 uur komt er een verklaring van de burgemeester van Lech en om 17.10 uur een verklaring van een arts van het ziekenhuis in Innsbruck, waar Friso op de intensive care ligt. Deze verklaringen kunt u zien in de live-uitzending op Ned.1 en op Journaal24.

  De groep waarmee de prins buiten de piste skiede, werd rond 12.15 uur getroffen door een lawine, zegt een woordvoerder van de gemeente Lech. Hij zegt dat er lawinewaarschuwingen waren afgegeven van niveau 4, wat betekent dat er niet off-piste mag worden geskied.

  De prins heeft 20 minuten onder de sneeuw gelegen voordat hij werd gevonden, zegt de woordvoerder. Johan Friso is met een reddingshelikopter naar een ziekenhuis in Innsbruck gebracht, waar hij op de intensive care ligt. Koningin Beatrix is daar bij hem.

  Koningin ongedeerd
  Volgens premier Rutte zijn koningin Beatrix en prins Willem-Alexander ongedeerd. Ook Friso's vrouw Mabel en zijn twee dochters zijn in Lech. Zij zijn ook niet gewond geraakt.

  Er zouden wel meer mensen zijn bedolven. De afgelopen dagen heeft het zwaar gesneeuwd in Lech, het wintersportstadje waar de Oranjes elke winter verblijven.
   
 3. Prins Johan Friso is in Oostenrijk bedolven onder een lawine. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. Zijn toestand is stabiel maar nog kritiek. De koninklijke familie is op wintersportvakantie in Lech. Volg de laatste ontwikkelingen van minuut tot minuut.

  17.11 uur: Nieuwe verklaring RVD
  Een nieuwe verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst:

  "Naar aanleiding van het ongeval van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat volgens de behandelend artsen pas over enkele dagen een prognose kan worden gegeven. Op dit moment is zijn toestand stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar. Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel zijn bij Prins Friso."

  17.08 uur: Persverklaringen laten op zich wachten
  De aangekondigde persconferenties laten nog op zich wachten.

  17.04 uur: Extra uitzendingen NOS
  De NOS komt de komende uren met extra uitzendingen op radio en televisie.

  17.00 uur: Premier Rutte
  Premier Rutte komt ook binnenkort met een reactie op de situatie. Waarschijnlijk gaat het niet op een persconferentie of een verklaring, maar om een blijk van medeleven.

  16.59 uur: Beatrix in Innsbruck
  De burgemeester van Lech meldt dat Beatrix bij haar zoon is in Innsbruck.

  16.50 uur: Skigebied Lech

  16.47 uur: Geen verklaring Beatrix, wel van arts
  Er komt geen persconferentie van Beatrix, meldt nu ook de RVD. Wel komt er om 17.05 uur verklaring van de burgemeester van Lech en om 17.10 uur verklaring van een arts van het ziekenhuis in Innsbruck, waar Friso op de intensive care ligt.

  16.28 uur: Wekelijkse gesprek premier afgelast
  De wekelijkse gesprek van premier Rutte gaat niet door. Rutte wacht op nieuws uit Oostenrijk.

  16.25 uur: Foto klopt niet
  De foto die eerder naast dit artikel staat stond klopte niet, melden verschillende bronnen. Hij was van gisteren.

  16.24 uur: Persconferentie Beatrix?
  RTL meldt dat koningin Beatrix om 17.00 uur een persconferentie geeft. De NOS heeft dat niet kunnen bevestigen.

  16.22 uur: Schedelbasisfractuur
  Oostenrijkse media melden dat Friso een schedelbasisfractuur heeft.

  16.21 uur: Willem-Alexander onderweg
  Kroonprins Willem-Alexander is volgens een betrouwbare bron met een privévliegtuig onderweg naar Lech.

  16.07 uur: Waarschuwing gegeven
  Lokale media: "Er was een waarschuwing voor lawingevaar die was 4, betekent groot gevaar voor lawines. Schaal gaat tot 5."

  16.05 uur: Omvang lawine
  De lawine was 30 meter breed en 40 meter lang, meldt Die Presse.

  16.02 uur: 'Twintig minuten is flinke tijd'
  Volgens reanimatiedeskundige Ank van Drenth is twintig minuten onder de sneeuw een flinke tijd. De ernst van de verwondingen hangt volgens haar af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld of slachtoffers een helm dragen of in een sneeuwruimte met zuurstof terecht zijn gekomen. Van Drenth benadrukt dat vooral de toestand van de longen belangrijk is. "Het is vooral van belang dat mensen onder de sneeuw weer zo snel mogelijk kunnen ademen. Armen en benen zijn minder belangrijk", zegt ze.

  Beluister lawine-expert Rolf Westerhof:

  15.56 uur: Anderen ongedeerd
  De andere personen met wie Friso aan het skiën was, zijn ongedeerd, meldt het ANP na een gesprek met burgemeester Ludwig Muxel van Lech. De groep skiede buiten de piste op een flank waar wel geskied mocht worden, aldus Muxel. Volgens de burgemeester is het slachtoffer overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. Over zijn gezondheidstoestand wilde Muxel niets zeggen.

  15.54 uur: Ziekenhuis Innsbruck
  Het ziekenhuis in Innsbruck wil geen informatie geven over Friso.

  15.51 uur: Persbericht RVD
  Persbericht van de RVD:

  "Namens Hare Majesteit de Koningin deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso vandaag slachtoffer is geworden van een lawine in het skigebied van Lech. Prins Friso is opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck in Oostenrijk. Behandelend artsen beschrijven de toestand van de Prins als stabiel maar niet buiten levensgevaar."

  15.43 uur: RVD: toestand stabiel
  De RVD meldt dat de toestand van Friso stabiel is. Hij is nog niet buiten levensgevaar.

  15.39 uur: Burgemeester Lech
  Friso ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis en hij vecht voor zijn leven. Er zouden meerdere mensen bedolven zijn. De burgemeester wil niet te veel zeggen. Hij wil eerst met de koninklijke familie overleggen. Friso zou met anderen off-piste zijn gaan skiën. Hij heeft twintig minuten onder de sneeuw gelegen. De lawine gebeurde rond 12.15 uur.

  Gisteren werd duidelijk dat de koninklijke familie was ingesneeuwd.

  Afgelopen zaterdag kwam koningin Beatrix aan in Lech.

  15.38 uur: Rutte persconferentie
  Premier Rutte zegt tijdens een persconferentie dat het niet om de kroonprins gaat of om koningin Beatrix. Verder kan hij nog niets over het ongeluk melden. Zodra Rutte meer informatie heeft, zal hij de pers weer te woord staan.

  15.34 uur: Friso gereanimeerd
  De burgemeester van Lech zegt dat Friso is gereanimeerd en naar een ziekenhuis in Innsbruck gebracht.

  15.31: Rutte bevestigt
  Premier Rutte bevestigt dat het niet om koningin Beatrix gaat die onder de sneeuw is bedolven.

  15.28 uur: Het zou gaan om Friso
  Een lokaal persbureau meldt dat het om Friso gaat.

  15.28 uur: Eerste nieuws
  Lokale media in Oostenrijk melden dat een lid van het koningshuis is bedolven onder een lawine.

  m.nos.nl/pl/svt/si/nos/po/opnl/dk/nos.02-17-2012.0186/sc/nos_nieuws/ms/bWwiQV5k78/r/1329495829/pa/248725
   
 4. sounds very bad <A BORDER="0" HREF="http://www.supercars.net/PitLane?displayFAQ=y"><IMG BORDER="0" SRC="pitlane/emoticons/sad.gif"></A>
   
 5. I'm not really attached enough to the royal house to care about this more than any other citizen to be honest
   
 6. ya its not like its Whitney Housten or anything
   
 7. With a name like that this is not surprising news
   
 8. haha, haal me eruit, ik befriso
   
 9. I actually read his name as frisco
   
 10. welld o you
   
 11. NO
   
 12. What does off piste mean
   
 13.  
 14. God save the prince <A BORDER="0" HREF="http://www.supercars.net/PitLane?displayFAQ=y"><IMG BORDER="0" SRC="pitlane/emoticons/sad.gif"></A>
   
 15. what's all this? looks like double dutch to me
   
 16. Those silly Dutch.
   

Share This Page